hembutton

About Me

Skärholmen, Sweden
Några av oss från Skärholmens moskén
Använder Blogger.

söndag 3 april 2011

Islam & vänstern

Det har sagts att vänstern borde hellre fokusera på klassperspektivet som en ”äkta” vänsterpolitik och inte bry sig (så mycket) om religion, dvs. Islam.

Men här måste det poängteras att klassperspektivet själv inte är tillräkligt att adekvat beskriva den mänskliga situationen. En felbedömning som vi borde ha lärt oss från vår historia dem senaste 100 åren. 

Människan är förvisso mera än en social varelse och har långt vidare behov än enbart dem materiella. Den verkliga intellektualiten består i människans förmåga (i idealfallet) att uppfatta det eviga, gudomliga ljuset. Motsatsen är att begränsa människans existens på enbart positivistiska parametrar, det som är mätbart, och kan förnimmas genom sinnerna.

De som har svårt att anamma en sådant holistiskt perspektiv kan i alla fall observera hur ”vänstern” historiskt växte fram ur religionens (kristendomens) värld, ur kampen mot orättvisor och fattigdomen i samhället, mot dem rikas girighet.

När man sedan undersöker de autentiska religionernas läror (inte minst Islam) upptäcker man, hur viktig det anses där att föra just kampen om rättvisan, mot fattigdomen och förryck, för människans värdighet och självbestämmande. Islam kom (bland annat) för att reformera ett illa fungerande, orättvis, dysfunktionellt samhälle. Det är många funktioner i Islam som griper in i människan och i samhället för att reforma – förbättra – det. Tex tidebön, eller almosaskatten (zakah), som är två av Islams fem pelare, dvs. fundamentala.

Ett solidariskt handlande är mycket viktigt för Islams lära och utövning, det är i högsta grad ett praktiskt förhållningssätt mot medmänniskorna. Men Islam strävar varken efter att eliminera skillnaderna bland människorna, ej heller förespeglar den oss att människorna är “lika”, men den ger oss verktyg att sträva efter att förbättra läget för alla förtryckta eller eftersatta grupper i samhället.

Så säger Gud (må Hans Majestet vara upphöjd!):

{ Varför skulle ni inte kämpa för Guds sak och för de försvarslösa (mustadafin) män, kvinnor och barn, som ropar: "Herre! För oss ut ur detta land av förtryck och sänd oss i Din nåd en beskyddare, ja, sänd oss i Din nåd en hjälpare!"} Sura 4, vers 75
-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


mhmdgrt1a
Moskpersp1250a1